Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γ. Αλεξανδρής: «Βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας»

Απελπισμένος δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος ελέω «Καλλικράτη». Ήδη ο δήμος του έχει ακινητοποιήσει τα απορριμματοφόρα λόγω έλλειψης πετρελαίου και προσπαθεί να έρθει σε επαφές με ιδιώτες για να επιλύσει το πρόβλημα. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στην www.aftodioikisi.gr και αυτός και οι αντιδήμαρχοι έχουν βάλει λεφτά από την τσέπη τους για να κινηθούν κάποια απορριμματοφόρα. «Φτάνουμε σε καταστάσεις τέτοιες που δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις», λέει ο δήμαρχος και υπογραμμίζει: «Αισθάνομαι τόσο μόνος και αντίπαλος με την κεντρική εξουσία».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Θερμαϊκού σήμερα, δέκα μήνες μετά τον «Καλλικράτη», δήμαρχε;
Υπάρχουν πολλά αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης», όπως, για παράδειγμα, οι αρμοδιότητες και οι χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζεται να εγκριθεί ένα κονδύλι από τον επίτροπο που, σε συνδυασμό με τα μειωμένους από το κράτος πόρους (85% λιγότερους από πέρυσι), κάνουν ένα απλό πρόβλημα «βουνό» και δυσεπίλυτο. Φτάνουμε σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις.
Πραγματικά, νιώθω ότι έχουμε απέναντι το κράτος. Δε μας βοηθά. Αισθάνομαι τόσο μόνος και αντίπαλος με την κεντρική εξουσία, αλλά και άσχημα που δεν μπορώ να επιλύσω τα προβλήματα των πολιτών που με εξέλεξαν. Έχουμε γίνει «σάκος του μποξ» οι δήμαρχοι λόγω του «Καλλικράτη».
Στα προβλήματα αυτά είναι και η έλλειψη πετρελαίου στο δήμο, εξαιτίας του οποίου είναι ακινητοποιημένα τα απορριμματοφόρα και τα σκουπίδια παραμένουν στην πόλη σας;
Ναι. Η σύμβαση που υπήρχε με τον ιδιώτη έληξε και παρά το ότι διενεργήθηκε νέος, νομότυπος διαγωνισμός δεν ήρθε κανένας. Αποφάσισα να κάνω απευθείας ανάθεση, αλλά και εκεί δε δέχθηκε κάποιος ιδιώτης.
Γιατί;
Το πρόβλημα είναι στο χρόνο έγκρισης της σχετικής σύμβασης και των κονδυλίων από τον επίτροπο, που μπορεί να πάρει και 50 ημέρες.
Δηλαδή;
Σκεφθείτε ότι χρειάζεται να δώσει μια εγγυητική επιστολή των 20.000 ευρώ και θα πρέπει να κόψει, όταν αρχίζει να εφοδιάζει τα απορριματοφόρα, ένα συνολικό τιμολόγιο κάθε 15 ημέρες, για παράδειγμα, ας πούμε, 30.000 ευρώ. Αυτά για να τα πάρει πίσω θα πρέπει να περιμένει ενάμιση μήνα και την έγκριση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και πείτε μου: ποιος ιδιώτης σήμερα μπορεί να «μπει» μέσα τόσα πολλά χρήματα, περιμένοντας τόσο χρονικό διάστημα, όταν μάλιστα έχει από πίσω του την εταιρεία που τον εφοδιάζει και του ζητεί άμεσα χρήματα;
Δηλαδή, δε βλέπετε λύση;
Κάτι υπάρχει στο ορίζοντα, αλλά προς το παρόν δε μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος. Και...
Ναι;
Όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων, σκεφθείτε πως είμαστε ένας μεγάλος δήμος, με πολλές απομακρυσμένες περιοχές.
Κάποια απορριμματοφόρα, ωστόσο, κινούνται και κάνουν αποκομιδή, ιδίως αυτά της ανακύκλωσης. Πώς;
...
Επιμένω στην ερώτησή μου...
Κάποιοι αντιδήμαρχοι και η δημοτική Αρχή έβαλαν χρήματα από την τσέπη τους.
Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας δημοτικού βενζινάδικου;
Και να το κάνω; Με τι κονδύλια; Και κυρίως, ποιος θα το φυλάει; Δεν έχουμε και τόσο προσωπικό. Εδώ από το Φεβρουάριο ζήτησα από τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο 70 άτομα για την Καθαριότητα και τα έστειλε το Σεπτέμβριο. Δε βοηθά το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου